Технології вдосконалюються із приголомшливою швидкістю. Ще пару десятиліть тому наявність компʼютера вдома була рідкістю, а зараз уже навіть будинки стають «розумними». SMART-технології майже непомітно та природно стали частиною майже всіх сфер нашого життя, зокрема й освітньої. 

Що таке SMART-технології? Цей термін має кілька визначень. Наприклад, це технології, які використовують штучний інтелект, машинне навчання та аналіз великих даних, щоб забезпечити когнітивну обізнаність об’єктів, які в минулому вважалися неживими. Але в освіті ми здебільшого говоримо про інтерактивний навчальний комплекс, що дає змогу створювати, редагувати та поширювати мультимедійні навчальні матеріали, як в аудиторний, так і в позааудиторний час. 

Завдяки SMART-технологіям буквально кожен клас може стати «розумним». І це чудово, оскільки «Розумні класи» дозволяють педагогам легко та швидко адаптувати освітній процес відповідно до потреб учнів. Адже, варто визнати, що кожен вчиться у власному темпі. 

Різновиди «розумних класів»

  • Рівень стандарт. Це освітній простір, у якому є компʼютер, інтерактивна дошка та проєктор. Можливо, багато хто вже звик до цього, проте навіть такий набір технологічних рішень дає школярам більше можливостей для роботи та ефективного навчання. 
  • Середній рівень. На цьому рівні до вже перелічених засобів додаються ноутбуки, цифровий подіум, гарнітури VR і AR (проте всі ці технології наявні в обмеженій кількості). Такі класи в нашій країні поки що, на жаль, є рідкістю. 
  • Рівень прайм. У таких класах є всі перелічені вище технології в розрахунку на кожного учня. І на цьому рівні діти можуть самі певною мірою керувати власним навчальним процесом.

Кожен «розумний клас» не схожий на інший. Не існує правил щодо того, які інструменти ви повинні використовувати (та як саме із ними працювати). Кожен педагог має диференціювати інструменти та освітній процес залежно від контексту та потреб учнів.  

Переваги «розумних класів»

1. Гнучке навчання. Використання SMART-технологій дозволяє вам адаптувати темп та стилі навчання відповідно до потреб школярів. А також – урізноманітнити навчання. Навіщо постійно читати підручник, якщо можна використати інтерактивну дошку?

2. Економія часу. SMART-технології покликані допомагати не лише учням, а й учителям. Із їхньою допомогою ви зможете швидко підготуватися до уроків, створювати робочі аркуші, проводити тести в режимі онлайн тощо. 

3. Підвищення мотивації. Працювати з підручником, звісно, важливо та корисно, але точно не так цікаво, як зі смартфоном чи інтерактивною дошкою. Що вже говорити про доповнену реальність! 

4. Інтерактивність. SMART-технології дозволяють дітям активно взаємодіяти одне з одним та зі вчителем, вони починають відігравати активну роль в освітньому процесі, перестають бути просто пасивними слухачами. 

5. Ефективне оцінювання. Технологічні рішення допоможуть учителю ефективно та оперативно оцінити прогрес учнів. Наприклад, провести тестування в режимі реального часу та одразу виставити оцінки (до того ж ви побачите, наскільки швидко учні розвʼязують завдання). 

6. Унаочнення. На жаль, не в кожному класі є всі необхідні для проведення дослідів матеріали та прилади. І тут на допомогу можуть прийти не лише відео, а й цифрові симуляції. 

7. Покращення спілкування. Особливо це важливо в умовах онлайн-навчання. Технології допомагають усунути барʼєри у спілкуванні та, за умови додання інтерактивних елементів, навіть вивести його на якісно новий рівень. І, звісно ж, організувати спільну роботу. 

Насправді навіть сучасний розвиток технологій – це не межа. Вони вдосконалюватимуться і надалі, тож ви маєте бути готовими до цього! Тому обовʼязково реєструйтеся на курс Наталії Зими «Використання SMART-технології на уроках в освітньому просторі НУШ». Завдяки йому ви дізнаєтеся багато цікавинок про сучасні технології та їхнє застосування в НУШ, а також навчитеся використовувати SMART-технології для створення планів-проєктів уроків та проведення оцінювань. 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter