Презентація з хімії для 10 класу на тему: "Екологічна безпечність застосування фенолу"

Про матеріал
Презентація складається з 5 слайдів, розповідає про загальні характеристики фенолу, методи його добування, застосування та його вплив на довкілля
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Екологічна безпечність застосування фенолу

Номер слайду 2

Загальна характеристика фенолу. Феноли — клас хімічних сполук, у молекулах яких присутня гідроксильна група (-OH), приєднана до ароматичної групи. Найпростішим з класу є фенол (C6 H5 OH). Феноли мають слабкокислотні властивості, зокрема утворюють солеподібні продукти — феноляти.

Номер слайду 3

Добування фенолу. Близько 95 % фенолу в масштабах сучасного виробництва синтезують за куменовим методом (із бензену і пропілену), розробленим у 1942 році у таборі ГУЛАГ Рудольфом Удрісом і Петром Сергєєвим: Суттєво менше практичне значення мають методи окиснення толуену (через бензойну кислоту), методи отримання фенолу після сульфонування і хлоруванням бензену.

Номер слайду 4

Застосування фенолу. В медицині як антисептик. Виготовлення парфумів і косметичних засобів. Для виробництва фенол-формальдегідних пластмас Виробництво барвників, лікарських препаратів і вибухових речовин. В молекулярній біології і генній інженерії для очищення ДНК.

Номер слайду 5

Вплив фенолу на довкілля. Фенол - один з промислових забруднювачів. Фенол досить токсичний для тварин і людини. Фенол згубний для багатьох мікроорганізмів, тому промислові стічні води з високим вмістом фенолу погано піддаються біологічному очищенню, але добре знезаражуються озоном та розчинниками.

pptx
Пов’язані теми
Хімія, 10 клас, Презентації
Додано
6 травня
Переглядів
77
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку